Yang Disayangi Selalu !!!

Thursday, June 28, 2012

Pesona Rindu - Sharifah Abu Salem


Novel ini sarat dengan konflik. Mengetengahkan kisah tentang hidup berpoligami. Usia perkahwinan Fazlan baru sahaja 3 bulan ketika Darina membuat keputusan untuk ke luar negara bagi menyambung pelajaran. Sangka Fazlan Darina tidak menyintainya. Tambahan pula perkahwinan mereka diatur keluarga.

Genap 3 tahun Darina di luar negara Fazlan telahpun berkahwin dengan Najmah walaupun mendapat tentangan dari kedua belah keluarga. Najmah merupakan sahabat baik Darina. Kebaikan Fazlan menyebabkan dia jatuh cinta dan mereka berdua bertekad akan menghadapi apa jua dugaan terutama jika Darina pulang semula nanti. 

Najmah yang sebelum itu telah bertunang dengan Ustaz Syakir bertindak memutuskan pertunangan disebabkan tidak ada rasa cinta. Ini menimbulkan kemarahan pada Mak Bedah kerana Najmah menolak jodoh yang telah ditetapkannya, sebaliknya Najmah berkahwin pula dengan suami orang. 

Kehidupan mereka berdua bahagia sepanjang dua tahun perkahwinan dan dikurniakan cahaya mata iaitu Hakimi,sehinggalah Darina pulang semula ke pangkuan Fazlan. Kesemuanya terpaksa hidup dalam kepura-puraan dan berbohong bagi tidak membocorkan rahsia perkahwinan Najmah dan Fazlan. Sikap Darina masih sama seperti dahulu, menyayangi sahabat baiknya dan juga Fazlan. Sikapnya yang terlebih manja terhadap Fazlan seringkali merentap tangkai hati Najmah. Ye la, isteri mana yang sanggup berkongsi kasih, berkongsi suami. Walaupun pada mulanya dia bertekad untuk kuat namun perasaannya seringkali menidakkan.

Konflik semakin berat bila Tan Sri Ibrahim iaitu bapa Darina yang telah lama menduda jatuh hati pada Najmah. Semua sudah pening kepala. Takkanlah Tan Sri Ibrahim hendak berkahwin dengan madu anaknya pula?

Mak Bedah pula masih tidak dapat menerima kenyataan Ustaz Syakir tidak menjadi menantunya. Berusaha pula menjodohkan Ustaz Syakir dengan anak bongsunya Nadirah sedangkan Nadirah menyukai Kamarul iaitu anak saudara Ustaz Syakir. 

Geram dengan sikap Fazlan yang melambatkan untuk memberitahu tentang status hubungannya dengan Najmah. Lepas tu cemburu buta pula dengan Najmah sebab digoda oleh Tan Sri Ibrahim. Cuma ending cerita ni  kurang sikit. Walaupun sahabat baik rasanya tidak ada yang sanggup berkongsi suami.


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...