Yang Disayangi Selalu !!!

Sunday, August 7, 2011

Bila Hati Dah Sayang - Bab 24

“Hai... Menungkan apa tu? Fiqa masuk pun tak sedar,” Syafiqah memetik jari di hadapan muka Ikram yang sedang mengelamun. Dari tadi dia mengetuk pintu bilik Ikram tetapi tidak ada jawapan, sudahnya dia masuk sendiri tanpa dipelawa.

Tersentak kecil Ikram dibuatnya lantas mengurut perlahan dadanya.

“Bila masa sayang masuk. Ik tak sedarpun. Sayang tak ketuk pintu dulu ke?” soal Ikram sambil menyandarkan badannya ke kerusi. Wajah insan kesayangan dipandang dalam-dalam. Senyuman halus terpamer di wajah kacaknya.

“Fiqa ketuk pintulah. Dah naik sakit tangan ni tahu tak? Orang kat dalam ni yang tak dengar, ataupun buat-buat tak dengar,” perli Syafiqah lantas mengambil tempat duduk di hadapan Ikram. Wajah kacak Ikram dipandang dalam-dalam.

Ikram tertawa halus. Wajah Syafiqah yang memuncung membuatkan hatinya terusik. Memang tadi dia tidak sedar langsung dengan ketukan di pintu. Fikirannya jauh melayang-layang. Memikirkan tentang kebenaran yang dilihatnya sebentar tadi. Kelibat seorang gadis yang kelihatan sedang menunggu seseorang di lobi tadi membuatkan jiwanya sedikit tidak keruan. Benarkah dengan apa yang dilihatnya ataupun sekadar ilusi semata. Tetapi terasa seperti mustahil pula, kerana gadis yang dilihatnya tadi jauh lebih cantik dari gadis yang dikenalinya sebelum ini. Mungkin pelanduk hampir serupa agaknya.

“Sorrylah sayang. Ik memang tak sedar tadi. I'am sorry okey,” pujuk Ikram.

“Hmmm sorry naik lorilah.”

“Hahaha... Boleh juga kalau nak naik, tapi kena naik sekali dengan sayanglah. Barulah fair.”

“Sudah... Macam tu pula. Mana acilah. Iklah kena naik seorang, mana boleh libatkan Fiqa pula,” usik Syafiqah lagi.

“Manachi ada dekat India ye. Dekat sini tak ada... Ni cari Ik ni mesti rindu kan?” soal Ikram sambil mengangkat kedua-dua keningnya. Sambil itu tangannya ligat mengemaskan mejanya yang sedikit berselerak.

“Kalau Fiqa cari Ik je, mesti sebab rindu ye. Macamlah tak ada sebab lain. Ni dah lunch hour dah ni. Perut Fiqa ni dari tadi dah menyanyi. Jomlah kita pergi makan. Laparlah,” ajak Syafiqah sambil membelek jam di pergelangan tangannya yang sudah menunjukkan pukul 1.10 petang.

“Oh lapar rupanya sayang Ik ni. Siap menyanyi-nyanyi lagi perut tu ye. Kalau Ik nak request lagu boleh tak? Dari Wali band, tajuknya Baik-baik Sayang. Dedicate khas untuk orang yang tersayang,” gurau Ikram sambil menanggalkan kotnya dan diletakkan di kerusi.

“Tengok tu. Main-main pula. Orang serius ni. Ni ada yang nak kena cubit karang ni,” Syafiqah buat muka geram.

“Alamak!!! Takutnya, ada mak ketam pula dekat sini. Hahaha. Tapi Ik dah kenyanglah.”

“Laa ye ke. Ik makan apa pagi tadi. Fiqa makan roti je, tu yang lapar sangat ni.”

“Ik lagilah. Tak makan apa pun.”

“Habis tu macam mana boleh kenyang pula. Kalau tak makan apa-apa mestilah lapar kan,” Syafiqah hairan.

“Sebab bila tengok muka sayang, Ik sentiasa jadi kenyang. Tak makan pun tak apa,” gurau Ikram lagi.

“Hmmm dah, dah. Jangan nak mengada-ngada. Macamlah boleh percaya. Jom kita pergi makan cepat. Kalau tidak Fiqa keluar makan dengan orang lain,” ugut Syafiqah sambil bangun dari kerusi.

“Okey, okey. Jom kita pergi makan. Jangan berani-berani nak keluar dengan orang lain selain dari Ik tahu.” Ikram berjalan perlahan ke arah Syafiqah.

Syafiqah cuma tersenyum mendengar kata-kata Ikram. Tahu pun takut. Mereka jalan beriringan menuju keluar. Selang beberapa minit kemudian telefon bimbit Syafiqah tiba-tiba berbunyi.

“Kejap ye, Fiqa nak jawab call dulu.”

Ikram cuma mengangguk perlahan. Di dalam hati tertanya-tanya siapakah yang sedang menelefon Syafiqah.

“Hello, Alin. Apa khabar,” sapa Syafiqah. Amalina yang menelefonnya. Semasa Amalina menghantarnya pulang tempohari mereka sempat bertukar-tukar nombor telefon supaya hubungan mereka tidak terputus begitu sahaja.

“Hello. Alhamdulillah. Alin nak ajak Fiqa pergi lunch lah. Fiqa free tak,” kedengaran suara Amalina di hujung talian.

“Alah, minta maaflah Alin. Fiqa dah nak keluar lunch dengan tunang Fiqa ni. Ataupun Alin nak join sama,” pelawa Syafiqah. Sekurang-kurangnya dapat juga dia memperkenalkan Ikram dengan Amalina, teman baru yang semakin rapat dengannya.

“Laa ye ke. Tak apalah. Malaslah nak mengganggu Fiqa tengah dating.”

“Tak menganggulah. Jomlah,” pelawa Syafiqah lagi.

“Tak apalah Fiqa. Alin akan keluar dengan staff di sini. Enjoy your lunch okey. Jangan lupa kirim salam dekat tunang tersayang ya. Daa.”

“Okey. Baiii,” talian diputuskan.

Ikram yang dari tadi memerhatikan Syafiqah menjawab telefon cuma memandangnya dengan reaksi yang pelik. Mana tidak peliknya, sepanjang bercakap di telefon bibir Syafiqah sentiasa menguntum senyum. Bimbang juga dia kalau-kalau Syafiqah berbual dengan lelaki lain.

“Siapa tadi?” soal Ikram sebaik sahaja Syafiqah menyimpan telefon bimbitnya di dalam beg tangan.

“Kawan baru Fiqa. Alin. Dia kirim salam dekat Ik,” terang Syafiqah.

“Alin?” Ikram tersentak. Nama yang cukup dikenalinya sebelum ini. Mungkinkah bekas teman wanitanya dahulu. Arrgghh tidak mungkin. Bukan dia seorang sahaja yang bernama Alin.

“Hmmm,” Syafiqah mengangguk.
“Fiqa kasihan dekat dia tau. Muda-muda lagi sudah jadi janda,” Syafiqah mula rancak bercerita sambil dia dan Ikram berjalan menuju ke arah kereta.

“Jadi janda? Kenapa pula?” soal Ikram ingin tahu.

“Bekas suami dia tu rupa-rupanya kaki perempuan. Mungkin sebab tak tahan dengan sikap suaminya tu, jadi dia orang pun bercerailah,” reaksi muka Syafiqah kelihatan sedikit sedih semasa berceritakan tentang kehidupan Amalina. Hatinya cukup tersentuh dengan kisah hidup gadis itu.

“Kasihan, tapi nak buat macam mana. Dah jalan hidup dia macam itu. Dah ketentuan Ilahi,” balas Ikram ringkas.

“Memanglah, tapi yang Fiqa lebih kasihankan dia tu, sampai sekarang dia merana disebabkan bekas teman lelaki dia. Dia kesal sangat-sangat sebab meninggalkan teman lelakinya dulu. Padahal teman lelakinya tu cukup baik dengan dia. Sampai sekarang dia masih sayangkan teman lelakinya dan tak dapat melupakannya. Fiqa harap-harap sangat satu hari nanti dia orang akan kembali bersama,” Syafiqah meluahkan harapannya.

Ikram yang mendengar cerita Syafiqah termenung sejenak. Kisah hidup kawan Syafiqah lebih kurang sama dengan kisah cintanya yang tidak kesampaian. Teman wanitanya sanggup meninggalkan dirinya semata-mata kerana lelaki lain. Bezanya Ikram tidak tahu kehidupan gadis itu selepas berkahwin. Sudah pastilah mereka hidup bahagia dan mempunyai beberapa orang anak, fikirnya.

“Dahlah sayang. Itu salah kawan sayang tu sendiri. Siapa suruh dia tinggalkan teman lelakinya kerana lelaki lain. Ini namanya balasan untuk diri dia, atas segala perbuatan yang telah dilakukannya sebelum ini. Dahlah, tak payah difikirkan masalah orang. Lebih baik kita fikirkan masalah kita ni,” nasihat Ikram sambil membuka pintu kereta.

“Ik ni... Tak baik cakap dekat dia macam tu tau. Kita kena bersimpati dengan nasib hidup dia. Memanglah dia sudah buat kesilapan, tapi tak salah kalau dia diberi peluang kan,” Syafiqah tidak berpuas hati dengan kata-kata Ikram. Pada pendapatnya Ikram tidak begitu prihatin dengan masalah orang lain.

“Yelah sayang. Ik pun doakan juga semoga dia dapat berjumpa semula dengan teman lelaki dia dulu, lepas tu dia orang berkahwin dan hidup bahagia. Punya anak yang ramai sampai boleh buat satu team bola sepak. Haa... puas hati,” luah Ikram sambil menghidupkan enjin kereta.

“Haaa... Macam tulah. Kita kena doakan yang baik-baik untuk orang lain. Macam nilah baru betul bakal suami Fiqa. Hihihi,” Syafiqah tergelak halus sambil tersenyum memandang Ikram yang sedang memandu.

Ikram memandang sekilas pada insan kesayangannya dan mengeyitkan mata kirinya.
“Don't worry sayang. Kawan sayangpun kawan Ik juga kan. So Ik akan ambil berat juga pasal dia orang,” luah Ikram sambil memecut laju menuju ke restoran.

Syafiqah cuma tersenyum mendengarnya.

********

Hari minggu ini pertama kali Syafiqah tidak keluar bersama-sama dengan Ikram. Kalau tidak, setiap minggu sudah pasti mereka akan keluar bersama. Menghabiskan masa bersama-sama, di kompleks membeli-belah, menonton wayang dan berjalan-jalan di tepi tasik. Tetapi minggu ini Ikram terpaksa berjumpa dengan klient. Ada urusan segera yang perlu diselasaikan.

Remote televisyen ditekan berkali-kali. Tidak ada satupun rancangan yang menarik perhatiannya. Syafiqah mula rasa bosan, apa yang dibuat serba tidak kena. Emaknya pula tidak ada di rumah. Pergi menghadiri majlis kenduri kahwin di rumah salah seorang jiran di kediaman mereka.

“Hmmm... Menyesal pula tak ikut mak tadi. Tadi beria-ia mak ajak aku pergi, tapi aku tak nak. Konon nak berehat puas-puas dekat rumah. Haa... sekarang rasakan Cik Fiqa. Duduklah kau tercongok seorang diri di rumah ni,” bebel Syafiqah kepada dirinya sendiri.

Bosan menonton televisyen dia kemudiannya mengambil beberapa buah majalah Mingguan Wanita. Satu persatu helaian majalah tersebut disingkap dan dibelek, namun masih tidak dapat menghilangkan rasa bosannya.

“Bosannya... Aku nak buat apa ni ye? Haa... apa kata aku call Alin, ajak dia keluar jalan-jalan ke. Mesti dia pun duduk seorang di rumah.”

Syafiqah lantas mencapai telefon bimbitnya yang terletak di atas meja. Nombor milik Amalina dicari dan kemudian dia menekan butang membuat panggilan di telefon bimbitnya.

“Hello, Assalamualaikum,” Syafiqah memulakan perbualan.

“Waalaikummussalam. Hai Fiqa. Alin baru je bercadang nak call Fiqa,” kedengaran suara ceria Amalina di hujung talian. Kebetulan pula dia sememangnya ingin menelefon Syafiqah dan mengajaknya pergi membeli-belah. Dia juga kebosanan kerana seorang diri di rumah.

“Laa ye ke. Ada apa Alin call Fiqa?”

“Alin ingat nak ajak Fiqa pergi Mid Valley. Kita pergi shopping ke, tengok wayang ke. Terasa bosan pula hari ini,” Amalina memberi cadangan.

“Bagus... bagus. Fiqa pun nak ajak Alin keluar juga sebenarnya. Seorang di rumah ni, tak tahu nak buat apa. Kalau macam tu Alin datanglah ambil Fiqa. Nanti Fiqa bersiap,” Syafiqah mengukir senyuman. Nampaknya petang ini dia tidak akan kebosanan lagi. Nasib baiklah ada Amalina menjadi peneman.

“Okey, set. Pukul 2.00 petang nanti Alin sampai rumah Fiqa ye.”

“Okey, roger.”

Syafiqah terus berlari-lari anak menuju ke biliknya. Ingin bersiap ala kadar dan menghiburkan diri bersama-sama dengan Amalina.

********

“Kenapa malam tadi Ik call, sayang tak angkat langsung. Marah ke sebab Ik tak temankan sayang semalam?” soal Ikram yang sedang memandu menuju ke pejabat.

Sudah puas dia mendail nombor telefon bimbit Syafiqah, namun langsung tidak berjawab. Fikirnya mungkin Syafiqah merajuk kerana semalam seharian dia terpaksa menghabiskan masa bersama-sama dengan klient.

“Eh mana adalah. Handset Fiqa tertinggal dekat dalam kereta Alin. Fiqa pun tak perasan mula-mula tu. Malam tadi masa nak guna handset baru perasan,” terang Syafiqah.

Mungkin dia terlupa memasukkan semula telefon bimbitnya ke dalam beg tangan selepas berbual dengan emaknya petang semalam.


“Tertinggal dalam kereta Alin? Sayang pergi mana dengan dia?” soal Ikram sambil melirik pada Syafiqah di sebelah.

“Semalam Fiqa boring sangat, so Fiqa keluarlah dengan dia. Tak pergi mana sangatpun, just pergi Mid Valley dan tengok wayang je,” jelas Syafiqah lancar.

“Tak bagitahu Ik pun.”

“Laaa... Kena bagitahu juga ke. Semalam kan Ik sibuk dengan klient, so Fiqa malaslah nak kacau Ik. Nanti mengganggu pula kan,” jelas Syafiqah lagi.

Pelik juga Syafiqah mendengarkan kata-kata Ikram tadi. Takkan cemburu pula kot.

“Kalau tak boleh nak call pun at least sayang smslah. Nanti kalau jadi apa-apa macam mana? Kawan sayang, Alin tu entah baik ke entah tidak. Lain kali kalau nak pergi mana-mana kena inform Ik dulu. Faham sayang,” tegas bunyi kata-kata Ikram sambil serius memandu.

Syafiqah cuma mencebik mendengarnya. Ternyata Ikram masih lagi kurang yakin dengan Amalina. Mungkin sebab mereka masih lagi belum berkenalan.

“Ik jangan risaulah. Alin tu baik orangnya. Lagipun takkanlah dia nak buat apa-apa pada Fiqa pula. Alin tu perempuan, bukannya lelaki. Faham sayang,” Syafiqah mengajuk kata-kata akhir Ikram tadi.

“Ajuk cakap Ik ye. Ni ada yang nak kena cium karang ni,” ugut Ikram sambil tersengih nakal ke arah Syafiqah.

“Eeee mulalah tu nak menggatal. Sikit-sikit nak cium. Teruklah kalau Fiqa dah jadi isteri Ik nanti ni,” luah Syafiqah sambil mencubit perlahan lengan Ikram.

“Adoii sayang, sakitlah. Tengok tu nak cubit-cubit orang pula. Kalau sayang teruk selepas kahwin Ik kerjakan, tapi Ik ni sebelum kahwin lagi dah lunyai sayang kerjakan. Macam mana ni, tak adil ni,” rungut Ikram sambil buat muka kasihan.

“Laa.. mana ada lunyai. Baru cubit sikit je dah nak menjerit. Tak kuat langsunglah Ik ni.”

“Sayang jangan. Mana tahu Ik ni tak kuat. Kalau nak tahu Ik ni kuat atau tak, kita tunggu our first night nanti ye,” Ikram sudah tergelak kuat sambil merenung muka Syafiqah yang merona merah.

“Ik!!!” jerit Syafiqah yang malu dengan kata-kata yang dilontarkan oleh Ikram tadi. Dengan pantas tangannya mencubit lengan Ikram sekali lagi.

“Adoii... Kena lagi. Tak apalah, sabar... sabar...” Ikram mengurut dadanya perlahan namun di bibirnya menguntum senyum. Bahagia dapat bergurau senda dengan insan tersayang.

“Macam nilah, nanti Fiqa kenalkan Ik dengan Alin ye. Dari situ Ik boleh tengok dia tu baik atau tak,” cadang Syafiqah. Seelok-eloknya Ikram berkenalan dengan sahabatnya itu.

“Emmm... Alin tu cantik tak? Kalau cantik Ik nak berkenalan dengan dia. Kalau tak cantik, tak naklah Ik,” gurau Ikram.

“Ik!!! Mengada ye. Nak menggatal dengan orang lain pula,” Syafiqah buat muka masam, tetapi dia tahu Ikram sekadar bergurau.

“Hahaha... Saje je, nak test market. Ada tak orang lain yang sukakan Ik ni selain daripada sayang.”

“Alah, orang hensem. Mestilah ada. Tapi awas, kalau Ik curang dan menggatal dengan perempuan lain. Fiqa kerat-kerat 18 badan Ik tahu tak,” ugut Syafiqah. Jari telunjuknya diacu-acukan ke arah Ikram.

“Mak aiii. Terpacak bulu roma Ik mendengarnya. Tak apalah sayang, Ik setia pada sayang seorang saja. Cemburu juga sayang ni kan.” Ikram tersenyum, ada sinar bahagia di wajahnya.

“Mestilah cemburu. Cemburu tu kan tandanya sayang dan Fiqa sayang sangat dekat Ik. Faham...”

“Faham sayang...”

Ikram meneruskan pemanduannya menuju ke pejabat. Di dalam hatinya teringin juga hendak berkenalan dengan kawan rapat Syafiqah. Baik sangat ke orangnya sehingga sering menjadi sebutan dan bualan insan kesayangannya ini. Masanya akan tiba juga tidak lama nanti.







5 comments:

kusyi said...

wiwiwiwiwi... best2.. amboi..iklan abg Aaron tu! fiqa tuh mesti isteri dia..haha..

TinTa Biru said...

hihihihi....
membayangkan Aaron sebagai Ikram.. wink. wink..

hatiku295 said...

wahhh..mmg btol la alin 2 ex-ikram..
nnti lau fiqa taw msti serba salah xpon alin y serba salah..tp alin jgn rampas ikram ekkk!!! n ikram lak jgn dok bpaling smla pd alin 2...

p/s:hehehe...sory kak tinta sbnrnya xsbr nk baca en3 sterusnya..:)

evy said...

apa reaksi ikram bila jumpa dgn sara...kesian fiqa...x sbr nak tau apa akan jd...

TinTa Biru said...

hatiku dan evy.. tenkiu..
nak tahu reaksi diorg.. tunggu next n3 ye..
hihihi.. :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...